Зміст

  • 4 вимоги до посуду
  • Ще трохи порад щодо вибору посуду для склокераміки (у тому числі індукційної плити)

Реклама

Незалежно від того, наскільки міцна, красива і функціональна склокерамічна варильна плита, якщо використовувати придатну для неї посуд. вона може:

  • Покритися складні або зовсім незмивним плямами;
  • Повільніше готувати, а отже і збільшувати витрату електроенергії;
  • Подряпатися.

Щоб уникнути зайвих проблем і клопотів з прибирання, переконайтеся, що ви використовуєте правильні сковорідки та каструлі.

4 вимоги до посуду

Нижче наведені 4 важливі особливості, яким повинна відповідати посуд для склокерамічної плити:

1. Відповідний матеріал

Те, яку посуд можна використовувати для склокерамічної варильної панелі, залежить від типу її нагрівального елемента. Стандартна плита має звичайні нагрівачі (спіральні/стрічкові), а індукційна — індукційні котушки, які нагрівають не саму «конфорку», а тільки дно посуду.

З-за принципу своєї роботи індукційні плити сумісні тільки з посудом з нержавіючої сталі і чавуну або зі спеціальним феромагнітним дном (стінки ємності при цьому можуть бути зроблені з будь-якого матеріалу). Якщо дно каструлі або сковороди не має магнітних властивостей, то плита просто не включиться.

А ось для стандартних склокерамічних варильних панелей підійде будь-який посуд з плоским дном. Проте деякі матеріали використовувати небажано.

Але не все так однозначно. Виявляється, для індукційної плити зовсім не обов’язково купувати спеціальну посуд, а для звичайної склокерамічною панелі, навпаки, можливо доведеться прикупити пару сковорідок і каструль. Розібратися в питанні допоможе наступна табличка (якщо ви дивитеся таблицю на смартфоні, поверніть його в горизонтальне положення — так вся таблиця увійде в область екрану).

Який посуд можна використовувати для…

ЗВИЧАЙНОЮ склокерамічною поверхностиИНДУКЦИОННОЙ варильної панелі Походить НЕ рекомендується Підходить НЕ підходить
Посуд з нержавіючої сталі Алюмінієвий посуд (залишає сліди, може вигинатися і повільно нагрівається) Будь-який посуд з феромагнітним дном Алюмінієвий посуд
З титану Мідна (залишає сліди) З нержавіючої сталі Мідна
З чавуну (як можна більш гладкого) Емальований посуд (використовувати її небажано, так як емаль може залишити незмивні сліди від нагріву) З чавуну З жароміцного скла
З вуглецевої сталі З жароміцного скла (дуже повільно нагрівається, а значить, збільшує витрату електроенергії) З титану З кераміки
З анодованого алюмінію З кераміки (з-за поганої теплопровідності і грубого дна, яке може подряпати склокерамічну плиту) З вуглецевої сталі
Алюмінію з керамічним/тефлоновим покриттям або сталевим дном Будь-який посуд без магнітного дна може використовуватися через адаптер — диск-перехідник, на який можна поставити «заборонену» посуд

Адаптер для індукційної плити дозволяє готувати в будь-якому посуді

Наші поради:

  • Як визначити чи підійде та чи інша каструля/сковорода до індукційної варильної поверхні? Просто прикладіть до її дна магніт – якщо він прімагнічиваєтся, значить підходить.
  • Вибираючи посуд для склокерамічної плити обов’язково звертайте увагу на маркування (на зовнішній стороні дна посуду). Спеціальні значки підкажуть вам, чи сумісний вибраний екземпляр з вашої варильної панелі.

Часто буває так, що зовні посуд здається «забороненої», але насправді її можна використовувати для склокераміки стандартного/індукційного типу

  • Користуватися посудом з чавуну можна і потрібно, але з обережністю (для електричної плити). По-перше, чавун шорсткий і може подряпати склокераміку. По-друге, він важкий, а значить, один необережний рух може обернутися тріщиною плити. По-третє, через його здатність довго утримувати тепло і передавати його назад плиті, вона може перегрітися і відключитися.
  • Ще одне уточнення про емальованих каструлях. Так, більшість такого посуду залишає сліди на склокераміці, які дуже важко видалити. Однак є й винятки – це емальований посуд зі спеціальним значком «Для склокерамічної плити» або «Для індукційної плити» як на фото нижче.

Емальований посуд для індукційної склокерамічної плити

2. Плоске дно

На відміну від газової плити плоска склокерамічна панель поширює тепло тільки з тієї поверхні, яка знаходиться в безпосередньому контакті з зоною нагріву. Тому посуд для такої плити повинна мати рівну нижню частину без задирок або рельєфу.

  • Вигнуте, рифлене або «пом’яте» дно буде нагріватися нерівномірно, тим самим збільшуючи час готування і витрата електроенергії.
  • На жаль, дно посуду, що використовувався для приготування їжі на газовій плиті або звичайною електроплиті з «млинцями», найчастіше трохи деформується і вигинається. Тому купуючи нову склокерамічну варильну панель, будьте готові провести ревізію старої начиння.

Тільки посуд з плоским дном забезпечує ефективну передачу тепла

  • Індукційна плита може швидко нагріти посуд і з рифленим дном, однак через рельєфу вона може тріщати під час готування.

3. Відповідний розмір

Щоб їжа готувалася як можна швидше, розмір каструлі або сковороди повинен відповідати розміру конфорки плити.

  • Дно посуду має бути трохи менше, дорівнює або трохи більше конфорки.
  • Для індукційної варильної панелі діаметр дна повинен становити не менше 8-12 див. Майте це на увазі при виборі кавовій турки або, скажімо, гейзерній кавоварки.

Турка для індукційної плити

З цієї причини класичні казанки сковороди-вок з круглим дном не підійдуть для використання на склокерамічною панелі. Потрібно шукати моделі, які спеціально адаптовані для електричних плит і мають плоску основу.


Сковорода вок з плоским дном

4. Тяжкість або потовщене дно

Посуд, яка має важку і потовщену основу, краще всього підходить для склокерамічних плит. По-перше, вона надійно утримується на конфорці під час приготування, а по-друге, забезпечує кращий контакт з поверхнею, а значить швидше нагрівається і краще утримує тепло. Втім, купувати дуже важку посуд теж не варто — вона збільшує шанс розбити склокераміку з необережності і, до того ж, вона просто не зручна.

Ще трохи порад щодо вибору посуду для склокераміки (у тому числі індукційної плити)

— Яка склокерамічна плита у вас не була – індукційна або стандартна, використовувати її потрібно обережно, щоб випадково не впустити на неї начиння і не подряпати, пересуваючи її з місця на місце. Тому, вибираючи свої сковорідки, каструлі, гусятниці, казанки і сотейники, пам’ятайте про наступні рекомендації:

  • Всі кріплення на ручках посуду повинні бути надійними, в ідеалі прикрученими, а не привареними.
  • Бажано, щоб ручки начиння мали захист від нагрівання, щоб звести до мінімуму ризик опіків.
  • Також ємності повинні мати стійкі і відповідні за розміром кришки.
  • Якщо вам належить купівля нової варильної панелі, але за улюбленої колекції посуду ви все ще сумніваєтеся, яку плиту краще вибрати, то радимо подумати про комбінованих плитах з звичайними і індукційними зонами нагріву.
  • (Оцініть матеріал! Вже проголосувало:6 середня оцінка: 4,83 з 5)