Зміст

  • Вибираємо миючі засоби для машини
  • Правильно завантажуємо посуд
  • Вибираємо потрібну програму

Реклама

Отже, ви купили машину і готові вперше довірити їй миття посуду, а може, ви давно нею користуєтеся, але іноді буваєте незадоволені результатом? Всілякі форуми рясніють питаннями про те, що робити, якщо посудомийна машина (далі будемо іноді називати ПММ — для стислості) працює погано – не відмиває посуд або залишає на ній білі розводи. У більшості випадків проблема виявляється зовсім не в пристрої, а в неправильному використанні. У чому ж полягає коректна експлуатація посудомийних машин?

Вибираємо миючі засоби для машини

Спочатку давайте розберемося в питанні вибору миючих засобів, адже вони можуть зіпсувати, так і значно поліпшити роботу ПММ. Існує ціла група детергентів, які потрібні в різний час, в різних цілях і в різних дозах.

Ось цей список:

  • Сіль — дозволяє пом’якшити жорстку воду, розчиняти кальцій, тим самим запобігати покриття самої машини зсередини і посуду вапняним нальотом. Як часто засипати сіль в посудомийну машину? Це залежить від частоти її експлуатації і жорсткості води, яка у всіх регіонах буває різна. Орієнтуватися потрібно на індикатор солі на панелі управління: якщо він горить, значить пора заправити вашу помічницю. Сіль продається у пачці вагою 1 кг, в середньому 1 уп. вистачає на півроку.
  • Порошок, гель, таблетки – це власне засоби для миття. Звичайно, без них не обійтися, але іноді ними не можна користуватися, наприклад, в режимі полоскання, коли посуд потрібно тільки освіжити. А ще без засобів можна помити … овочі. Наприклад, картоплю.
  • Ополіскувач – він ароматизує посуд, перешкоджає утворенню розлучень і допомагає повністю висушувати посуд.
  • Знежирювачах – не дозволяє частинкам жиру осідати на деталях машини.
  • Антінакіпь — якісно видаляє вапняний наліт, продовжуючи термін служби техніки. Використовується не постійно, а приблизно раз у квартал.
  • А тепер докладніше про деякі нюанси.

    Кожним з перерахованих детергентів потрібно користуватися правильно, чітко дозувати і застосовувати згідно з інструкцією.

    Необхідна кількість солі можна визначити трьома способами:

    • Заміряти вручну жорсткість води та отримані дані занести в запам’ятовуючий пристрій;
    • Уточнити відомості у місцевому водоканалі, і занести їх в пам’ять машини;
    • Машини з автоматичним датчиком самі оцінюють жорсткість при кожному заборі води і згідно з цими відомостями беруть потрібну кількість солі.

    Сіль заправляється в іонообмінник з допомогою воронки, яка додається в комплекті.

    • Перед першим запуском, всередину наливається вода, а після – насипається велику кількість солі (1000 гр.). Надалі тільки досипають детергент, а воду не добавляють;
    • Ні в якому разі не користуйтеся кухонною сіллю!

    Майже всі сучасні моделі оснащені датчиком, що вказує на необхідність заправки іонообмінника. Витрата солі залежить не від числа циклів миття, а від витрати води, витраченого за програму, в літрах.

    Що стосується миючих засобів, то тут треба мати на увазі, що витрата порошку також контролюється спеціальними датчиками (якщо в машині передбачена ця функція). Якщо ж її немає, то вам доведеться завантажувати порошок «на око», дотримуючись інструкції виробника.

    • Порошок можна засипати тільки в сухий лоток;
    • Порошок ефективніше таблеток, так як краще розчиняється, підходить для коротких програм, крім того, він більш економічно витрачається, так як кількість порошку ви можете контролювати самі.

    Що ж стосується таблеток, то вони допоможуть мити посуд тільки при встановленні тривалих циклів, так як в коротких програмах вони не встигають розчинятися. Крім того, кожен різновид таблеток розрахована на певні показники жорсткості води. Деякі виробники вказують, що при застосуванні таблеток значення жорсткості води у програмі повинні бути знижені. Таблетки типу «3 в 1», «4 в 1» і т. д. складаються з декількох різнокольорових шарів, кожен з яких виконує свою функцію: миття, пом’якшувача води, ополіскувача і т. д.

    До речі про ополіскувачі. Як ми вже говорили, він потрібен для кристального блиску і кращої сушіння. Витрачається він також дозатору, тобто заливати рідину потрібно до самого краю, але з допомогою регулятора ви можете самі визначити витрату засоби для кожної мийки.

    • Майте на увазі, що із-за неправильної пропорції ополіскувача і солі на посуді з’являться плями.
    • Спочатку спробуйте помити посуд з ополіскувачем на значенні 4;
    • Якщо посуд залишається вологою, то збільште дозу засобу;
    • Якщо посуд добре висушується, але з’являються плями, зменшіть рівень ополіскувача;
    • В принципі, ополіскувач не обов’язкова для використання, на відміну від солі і засобів миття.

    Правильно завантажуємо посуд

    Із засобами розібралися, приступимо до завантаження. Неякісне миття – це в 85% випадків ознака того, що посуд у неї склали неправильно, а зовсім не сигнал про проблеми з посудомийкою.

    Як правильно завантажувати посуд?

  • Очищаємо посуд від залишків їжі;
  • Складаємо посуд щільно і компактно, але так, щоб вона не заважала обертанню коромисел-зрошувачів, відкриття диспенсера, вільному проходженню і стікання води. У багатьох ПММ секції можна переставляти, щоб вмістити вази і противени;
  • Засипаємо порошок або кладемо таблетку, якщо потрібно – додаємо ополіскувач та сіль;
  • Вибираємо відповідну програму, запускаємо. Якщо щось забули покласти, можна відкрити дверцята і доповісти посуд, машина відновить роботу через кілька секунд.
    • Келихи, посуд з крихкого скла розміщують вгорі. Важливо, щоб вона не стосувалася стінок. А ось посуд з найбільшими забрудненнями поміщають вниз, адже тут самі сильні водяні струмені;
    • Правильно завантажувати посудомийну машину повністю, і тільки потім проводити включення;
    • Ви можете помістити невелику партію посуду після обіду в лоток і закрити кришку – так начиння не засохне, чекаючи наступної партії. А краще виберіть режим половинного завантаження;
    • Найбільш забруднені поверхні повинні розгортатися вниз, так що миски, каструлі та інше перевертають догори дном.

    • А для дрібної начиння типу ножів і ложок є спеціальні лотки, які потрібно використовувати. Виделки і ложки краще чергувати, а ніж класти лезами вгору. Тільки після того, як ви правильно розташували посуд, можна виробляти включення машини.

    Не забувайте, що техніка миє посуд гарячою водою, так що не дозволяється в неї поміщати:

    • Прилади зі сталевими елементами, які можуть поржавіти;
    • Посуд зі вставками деревини, перламутру, елементами з олова або міді;
    • Чашки з малюнками або покриттям, яке не відрізняється термічною міцністю;
    • Склеєні предмети;
    • Старовинний посуд;
    • Пластмасові елементи, на яких немає відповідної маркування про допуск;
    • Губки і кухонні рушники;
    • Кришталь мити можна, але обережно, так як з часом він може помутніти.

    Вибираємо потрібну програму

    Мити посуд в посудомийці можна з використанням різних програм. Інструкція, прикладена до вашої помічниці, описує весь набір можливостей і функцій, з нею обов’язково потрібно ознайомитися.

    • В більшості випадків добрий результат забезпечується при використанні стандартної програми (економ або еко). Якщо посуд дуже забруднена, то використовується режим інтенсивної мийки – він добре відмиває, але по максимуму витрачає електроенергію і воду, тому краще запускати ПММ вночі.
    • Делікатний режим призначений для того, щоб мити особливо тендітну посуд – наприклад, кришталеві келихи або фужери. Делікатний режим передбачає в машині вбудований теплообмінник, що допомагає піднімати температуру води при першому полосканні.
    • У разі, коли ви збираєте в посудомийці абсолютно різний посуд, також варто включати щадний режим.
    • Машина буде мити посуд 1,5 години або 1 годину в стандартній програмі. Після завершення циклу посуд буде гарячою, так що перш ніж відкривати дверцята, почекайте ще чверть години.
    • Щоб не допустити патьоків, спочатку звільняється нижній відсік, а слідом – верхній.
    • Є й інші правила. Так, після кожної мийки слід очищати фільтри. А для догляду за зовнішніми поверхнями використовують вологі губки. Також потрібно періодично очищати сопла крильчатки, не допускаючи їх засмічення і очищати саму машину від накипу, якщо вона все-таки утворилася.

    (Оцініть матеріал! Вже проголосувало:104 середня оцінка: 4,71 з 5)