Зміст

  • Крок 1. Шукаємо вогнище і заражені продукти
  • Крок 2. Проводимо тотальну зачистку
  • Крок 3. Вбиваємо дорослих особин і розклеюємо пастки
  • Крок 4. Обробляємо потенційно заражені продукти
  • Крок 5. Проводимо профілактику і захищаємо продукти
  • І ще трохи про профілактику

Реклама

Моль на кухні – це не тільки літаючі метелики, але і їх лялечки, личинки і яйця.

  • А значить, щоб вивести шкідників назавжди, боротися з ними потрібно комплексно – знайти і ліквідувати вогнище, вичистити меблі/стеля, викинути все, що було заражено і обробити потенційно заражені продукти.

Харчова моль буває різних видів. Найчастіше на кухні у міській квартирі можна зустріти: борошняну вогнівку, трохи рідше — какаовую вогнівку (дуже схожа на платтяну міль) і південну комірну вогнівку (боротьба з нею дається складніше, ніж з іншими). Звідки ж вони беруться навіть в самих чистих кухонних шафах?

  • Крихітні, майже невидимі яйця потрапляють на кухню в упаковках круп, злаків, галлет, сухофруктів, борошна, спецій та іншої бакалії. Потім протягом тижня з них вилуплюються личинки харчової молі, які згодом заляльковуються і перетворюються в метеликів.

У цьому матеріалі ви знайдете покрокову інструкцію про те, як позбутися від харчової молі, які заходи профілактики вжити, щоб уникнути її повторної появи і як врятувати продукти, якщо їх шкода викидати.

Крок 1. Шукаємо вогнище і заражені продукти

Яйця молі виглядають як дрібні білі злиплі крупинки, схожі на манку. Личинки спочатку мають вигляд дрібних білуватих черв’яків, а потім вони виростають до 1,27 см і мають чорні або коричневі головки. Ще один явний ознака зараження їжі – павутинки як на фото нижче.

Вівсянка, заражена міллю

Щоб позбутися від харчової молі насамперед потрібно провести:

  • Огляд кухонних шаф і продуктів. Огляньте всі припаси, які зберігаються в кухонних шафах – вам потрібно знайти не тільки джерело, а й вже заражені личинками та яйцями продукти.
    • Не забудьте перевірити і не розпаковане бакалію, адже моль легко проїдає картон, фольгу і поліетилен.
    • Особливу увагу приділіть краях кришок банок – на них може бути павутинка молі.
    • Пам’ятайте, що зараженою може бути не тільки бакалія, але і корми для тварин, насіння для птахів, підгодовування для риболовлі, тобто майже все, що зберігається не в холодильнику.
  • Огляд стелі. Стеля, стельові плінтуси, краї шпалер та підстава люстри. Моль любить ховатися в темних щілинах і кутах.
  • Огляд верхів шаф. Тут ви також можете побачити кокони молі.
  • До речі, якщо ви сумніваєтеся, чи є взагалі на вашій кухні моль або, скажімо, вийшло вивести її після зачистки, то огляньте приміщення в нічний час – дорослі особини зберуться навколо палаючої люстри.

    Крок 2. Проводимо тотальну зачистку

  • Усуньте джерело і продукти з явними ознаками зараження. Як тільки ви знайдете, який продукт став джерелом поширення комах, щільно загорніть його в поліетиленовий пакет і негайно викиньте, а краще і зовсім спаліть.
  • Проведіть ретельну чистку. Спустошите кухонні шафки і вийміть полки, а потім пропилососьте їх і внутрішні стінки шафи, особливу увагу приділяючи кутах і щілинах.
    • Пилосос (без насадки або з маленькою насадкою) затягне попрятавшуюся моль і не дасть малопомітним яйцям залишитися в шафі. Цей спосіб дуже ефективний, тому, якщо у вас немає пилососа, його варто попросити у друзів. Головне після процедури викинути мішок або заморозити у морозильній камері на 3-4 дні.

    Далі протріть меблі розчином оцту, господарським милом і/або спеціальним засобом від харчової молі, наприклад, Антимоль або Раптор.

  • Вимийте всі контейнери і банки. Зробити це можна оцтовим розчином або господарським милом. Тару, в якій знаходилися заражені продукти, слід заморозити на 3-4 дні або прогріти в мікрохвильовій печі протягом 5 хвилин.
  • Пропилососьте стелю. Якщо ви виявили поселення молі на стелі, стельових плінтусах, верхівках шаф, біля люстри, а також під краями відійшли шпалер, то пропилососьте і ці місця.
  • Крок 3. Вбиваємо дорослих особин і розклеюємо пастки

    Як же зловити дорослих особин, які вже розлетілися по кутах шаф і кухні? Самців (до речі, нешкідливих, але оплодотворяющих самок) можна зловити за допомогою клейової пастки (фото нижче). Принцип її дії простий — оброблена феромоном самок пастка приваблює самців і «ловить» їх, а без чоловічих особин моль розмножуватися, звичайно ж, не зможе. Таким чином, феромонні пастки допоможуть запобігти повторній появі комах.

    Клейова пастка

    • Купити таку пастку можна за 200-300 рублів в інтернет-магазинах і магазинах побутової хімії.

    Самок ж доведеться вбивати традиційним методами – мухобійкою або згорнутою газетою, так як вони літають погано і повільно, то зробити це не так вже складно.

    Крок 4. Обробляємо потенційно заражені продукти

    Отже, ви викинули продукт-джерело і продукти з явними ознаками зараження, а що робити з іншими припасами, які зовні здаються чистими або були заражені незначно?

    Легше всього їх так само викинути, але при бажанні потенційно заражену їжу ви можете врятувати наступними двома способами:

    • Попередньо просіяти і перебравши крупу, борошно або інший продукт, протримаєте його у морозильній камері або на балконі (в зимовий час) не менше 3-4 днів.
    • Висипавши продукт на деко, прогріти його в духовці при температурі 60 градусів не менше 40 хвилин. Перед прогріванням його, звичайно ж, треба прочистити.

    Майте на увазі, що перший спосіб обробки, хоч і довше, зате зберігає всі вітаміни і поживні властивості їжі.

    Крок 5. Проводимо профілактику і захищаємо продукти

  • Нові або оброблені холодом/теплому продукти (в тому числі корми для тварин) потрібно пересипати в скляні, товсті пластикові або металеві контейнери/банки з щільно закриваються кришками. Це захистить припаси від проникнення молі і запобіжить її втеча за межі тари. Нагадаємо, що картон, папір, фольга та целофанові пакети легко проїдаються нею.
  • Як правильно зберігати бакалійні продукти

  • У боротьбі з міллю на кухні знадобиться і народний рецепт – зберігання продуктів з натуральними репелентами:
    • З парою листочків лаврового листа;
    • З очищеним від лушпиння, але не розрізаним часником (вистачить пар головок);
    • З апельсиновими кірками.

    Лавровий лист для захисту борошна від молі

  • На полиці ви також можете розкласти щось з перерахованого, або: гілочки лаванди, листя берези, герані, полину, розмарину, господарське мило або сильно пахнуть ефірні масла. Наприклад, підійде ялицеве масло, яким можна змочити ватний диск і залишити його в шафі.
  • Пам’ятайте, що ці народні засоби відлякають доросле моль, не давши їй відкласти яйця в продуктах і на полицях, але на личинок вони не подіють. Більш того, якщо на полицю з лавандою ви раптом поставите упаковку зараженої крупи, то личинки молі в ній не загинуть, а метелики, які з’являться пізніше, вже не будуть боятися запаху лаванди. Саме тому боротися з домашніми шкідниками потрібно комплексно.

    І ще трохи про профілактику

    Наступні поради допоможуть вам уникнути повторної появи молі:

    • Намагайтеся, щоб продукти не залежувалися більше 2-4 місяців і, звичайно, не зберігайте припаси, термін придатності яких вийшов.
    • Продукти, якими ви рідко користуєтеся, зберігайте в холодильнику.
    • Купуйте сухі продукти в невеликій кількості, щоб встигати з’їдати їх протягом кількох місяців.
    • Купуйте бакалію тільки від відомих виробників і по можливості перевіряйте якість товарів в магазині. Для вірності свіжокуплені крупи, злаки, борошно, горіхи, сухофрукти та інші продукти заморожуйте на 3-4 дні (в сухому вигляді).
    • Корми для тварин, наприклад, насіння для птахів або, скажімо, підгодовування для риболовлі, не зберігайте на кухні.

    (Оцініть матеріал! Вже проголосувало:50 середня оцінка: 4,62 з 5)