Зміст

  • Крок 1. Вирішіть, де ви хочете постелити килим на кухні
  • Крок 2. Зробіть виміри
  • Крок 3. Визначтеся з формою
  • Крок 4. Вибираємо матеріал
  • Крок 5. Визначаємося з кольором і дизайном
  • І трохи про догляд

Реклама

Кухня – це саме прохідне і часто загрязняемое місце в будинку. І якщо раніше у вас ніколи не було тут ні килимів, ні палацу, то напевно ви сумніваєтеся, чи потрібен він тут, можливо утримувати його в чистоті, не витрачаючи на це багато сил, і не шкідливий для здоров’я цей красивий «пилозбирач»? Відповідаємо — килим на кухню потрібен для того, щоб:

  • Захистити підлогу з каменю або дерева від пошкоджень;
  • Зробити холодний підлога з плитки або ламінату комфортніше. Особливо це важливо, якщо в сім’ї є дитина – килим не дасть йому не посковзнутися, не замерзнути;
  • Розділити кухню, кухню-вітальню або кухню-їдальню на зони, наприклад, робочу і обідню, або кухонні і зону відпочинку;
  • Візуально розширити, подовжити або навпаки — зробити простір камерним;
  • Звукоізолювати приміщення;
  • Зробити інтер’єр стильним і затишним.

Що стосується практичності, то тут все залежить від матеріалу килима. Якщо вибрати його правильно, то ви здивуєтеся, наскільки просте у догляді він буде. Більш того, з килимом кухня стає навіть чистішим і охайнішим. А властивість килимів збирати пил насправді є не мінусом, а плюсом. Адже якщо вона не буде утримана в килимі, а потім вичищена пилососом, то «зависне у повітрі, яким ми дихаємо.

Цей матеріал допоможе вам вибрати немаркий і якісний килим з допомогою 5-крокової інструкції та добірки з 50 красивих фото.

Крок 1. Вирішіть, де ви хочете постелити килим на кухні

Килим можна постелити як мінімум в 3 місцях:

  • Біля раковини – це місце, де ви найчастіше ходите і довго стоїте. Тут килимок повинен бути маленьким, розміром приблизно 60×90 див.
  • Уздовж кухонного гарнітура, тобто робочої зони — наприклад, між гарнітуром і обідньою групою або островом. У цьому місці краще всього виглядають вузькі і витягнуті доріжки або невеликі прямокутні покриття.
  • В обідній зоні – в цьому випадку, розмір покриття повинен бути таким, щоб його краї не задиралися при передвижках стільців під час обіду. Розрахувати мінімальні розміри килима можна просто додавши до довжини кожної сторони столу як мінімум за 60 см. Найчастіше для їдальні зони підходять вироби 230×300 см, 240×330 см або 250×350 див.

В наступному слайдері представлені фото-приклади різних варіантів розміщення килимів і паласів на кухні.


  • Килим між островом і гарнітуром

  • Між обідньою і робочою зоною

  • У робочій зоні кухні

  • У робочій зоні кухні

  • У робочій зоні кухні

  • Біля раковини

Крок 2. Зробіть виміри

Тепер, коли місце вибрано, позначте на підлозі контур майбутнього килима в бажаному розмірі за допомогою скотча. Так ви отримаєте його орієнтовні параметри і зможете переконатися, що палац не буде перетинатися з іншими предметами меблів.

Крок 3. Визначтеся з формою

Головний принцип вибору форми простий: форма килима повинна повторювати форму столу. Тобто, якщо стіл овальний, то і килим краще вибрати овальний. Так ви досягнете відчуття порядку в просторі. Втім, при бажанні ви можете вибрати:

  • Для круглого столу – круглий або квадратний килим.
  • Для прямокутного столу – прямокутний або овальний килим.

Зорієнтуватися можна й на форму кухні. Якщо приміщення має витягнуту прямокутну форму, то і килим варто вибрати такий же. Якщо ж квадратне приміщення, то підійдуть круглі чи квадратні покриття.

Втім, всі ці рекомендації можна проігнорувати, якщо ви вибираєте великий килим для обідньої зони в дуже просторій кухні або їдальні.

Крок 4. Вибираємо матеріал

Так як ситуації, коли ви щось рассыпаете або проливаєте на кухні, неминучі, то килим тут має бути з матеріалу, який легко чиститься сухим та вологим способом. Найпрактичніші килими, виткані з:

  • Вовни – самий традиційний і найпоширеніший варіант. Шерсть тепла, приємна на дотик і легко чиститься. Якісний вовняний килим фабричного виробництва зможе прослужити 20-50 років. Однак його ворс легко вбирає рідкі забруднення, наприклад, харчові, а видаляти плями з нього буде не так-то просто. Крім того, майте на увазі, що шерсть, та ще й з дрібними крихтами і плямами від їжі, привертає моль. Ще один мінус – вовняний килим може накопичувати статичну електрику (втім, набагато менше, ніж синтетичні покриття). Всіх цих недоліків можуть бути позбавлені вироби, оброблені брудовідштовхуючим, противомолевыми і антистатичними просоченнями.
  • Нейлону (поліаміду) – з усіх синтетичних матеріалів нейлон найбільше наближений до вовни і за зовнішнім виглядом, і за експлуатаційними характеристиками. Нейлонові килими практичні і довговічні, єдиний мінус – вигорають на сонце. За ціною вони порівнянні з вовняними виробами.
  • Поліпропілену (деколана, икселана) — більш доступний, а тому популярний варіант. Поліпропіленовий килим відмінно підійде для кухні, так як його гладкі волокна стійкі до поглинання вологи, в тому числі рідких харчових забруднень, наприклад вина. Термін служби — 5-7 років. Якісний пенопропиленовый килим повинен мати високу щільність, тоді ворс не буде м’ятися.

Трохи гірше витримають кухонні умови шовкові, бавовняні, віскозні і поліестерові покриття. І вже зовсім не рекомендуємо купувати вироби з акрилу.

З якого б матеріалу ви не вибрали килим, головне, щоб він був безворсовиє або коротковорсовым, але ні в якому разі не довговорсові або петльовим.

Безворсові килими більше нагадують тканина з щільним і іноді грубуватим плетінням. Це можуть бути двосторонні килими, циновки з рослинних матеріалів або синтетики, а також килими «килим» та «сумах». Такі килимки якраз підійдуть для оформлення робочої зони – біля раковини або вздовж гарнітура. Правда, з циновками з плетеного сизалю, бамбука, джуту, льону та ін. потрібно бути обережніше, так як вони бояться вологи. Втім, інші кухонні забруднення вони переносять відмінно, якщо мають міцну і гладке плетіння.

Крок 5. Визначаємося з кольором і дизайном

Ось кілька підказок, які допоможуть вам визначитися з дизайном і кольором килима.

  • Візерунок і колір повинні перегукуватися з іншими деталями інтер’єру. Наприклад, зі шторами, меблями, настінним декором, малюнком шпалер, фартуха або підлогової плитки.
  • Чим темніше покриття, тим воно менш маркою.
  • Крихти та інші забруднення будуть малопомітні на килимі з строкатим малюнком, наприклад, на тих же паласах або килимах.
  • Якщо кухня вузька, то за допомогою килима в поперечну смужку, зигзаг, хвилю і пр. ви зможете візуально розширити простір.

І трохи про догляд

І нарешті, коли ви купите килим, вам знадобляться наступні поради по догляду:

  • Першим ділом свіжокуплений килим, а особливо палас або килимок обов’язково потрібно зафіксувати на підлозі за допомогою звичайного двостороннього скотча, спеціальних гумових стрічок або липучок для фіксації килимів. Також ви можете просто пришити кілька гумових кілець або просто шматочків до виворіт килима.

  • Майте на увазі, що вовняний килим перші півроку буде «линяти» — це нормальний процес для всіх нових виробів. Наберіться терпіння і перший час чистите килим тільки сухим способом. І не пилососом, а нежорсткої щіткою або віником.
  • Для будь-якого килимового покриття суха чистка краще вологою. Але так як мова йде про кухонному килимі, то без вологого чищення не обійтися. Якщо хочете, щоб виріб прослужило довго, то мийте його не з допомогою пилососа, а в ручну за допомогою спеціальних засобів м’якою щіткою.
  • 1 раз в рік можна вибивати килим на снігу або здавати в хімчистку з обробкою турбощітка.
  • Якщо хочете прибрати килим, то його слід згортати в рулон, а не складати.
  • Вироби, виткані з натуральних матеріалів, не забувайте обробляти засобами від комах.

(Оцініть матеріал! Вже проголосувало:17 середня оцінка: 4,53 з 5)