Зміст

  • Розбираємося в сковорідках з антипригарним покриттям
  • Огляд матеріалів: чавун, нержавіюча сталь, мідь
  • 7 головних порад: ціна, бренди, ознаки якості

Реклама

Смак і якість стейків, млинців і навіть простого омлету багато в чому залежить від якості сковороди, на якій була приготована їжа. В ідеалі на кухні повинно бути декілька сковорідок різних по діаметру, товщині і висоті стінок, а також за матеріалами, адже не дарма професійні кухарі готують різні страви на різних сковорідках. Так, наприклад, для смаження м’яса більше підійде рифлена сковорода-гриль, а для смаження яєць згодиться будь-яка сковорода з антипригарним покриттям.

Але так як ми не шеф-кухарі і найчастіше користуємося тільки 1-2 сковорідками, то в цьому матеріалі мова піде про те, як вибрати сковороду для універсального користування, тобто круглу середнього діаметра 24-28 див.

Розбираємося в сковорідках з антипригарним покриттям

Покриття сьогодні бувають самими різними. Давайте розберемося, якими вони бувають і яке буде краще?

  • Тефлонове покриття, а саме політетрафторетилен — самий ходовий тип покриття сковорідок з алюмінію.
  • Плюси: легкі за вагою, прості у догляді, можна готувати практично без жиру.

    Мінуси: тефлон не можна сильно нагрівати (оптимальна температура – 200 C°), інакше він починає виділяти канцерогенні токсичні гази і, звичайно, він боїться гострих предметів.

    Термін служби: максимум 1 рік.

    Порада: Позитивні відгуки заслужив усім відомий Tefal, сковороди якого можна нагрівати до 260 C°.

  • Керамічне покриття – це антипригарне покриття не з обпаленої глини, як здається з-за назви, а з нанокомпозитного полімеру з наночастинками піску у складі.

    Плюси: На відміну від тефлонової сковорода з керамічним покриттям не виділяє шкідливих речовин при сильному нагріванні (можна нагрівати до 450 градусів) і чудово підходить тим, хто любить готувати з мінімальною кількістю масла. Вона рівномірно і швидко прогрівається. Крім того, алюмінієві сковорідки з керамічним покриттям відносно легкі.

    Мінуси: керамічний шар боїться механічних пошкоджень, падінь з висоти, миття в посудомийній машині, луги і різких перепадів температур, не підходить для індукційної плити.

    Термін служби: близько 1-2 років при дбайливому використанні.

    Порада: не купуйте дешеві моделі, так як вони дуже швидко псуються. Позитивні відгуки заслужили бренди TVS, Fissler, Moneta.

  • Мармурове покриття – це антипригарне покриття з того ж тефлону, але з додаванням мармурових крихт.
  • Плюси: сковорода з мармуровим покриттям важить легше чавунної, рівномірно і дуже швидко прогрівається. Крім того, на відміну від кераміки і тефлону вона повільніше остигає, менше боїться гострих предметів, випадкових падінь, перепадів температур, а тому має довгий термін служби. А ще така посуд незвичайно і гарно виглядає.

    Мінуси: вони випускаються як дешевих, так і в дорогих категоріях, але хороша сковорода (з покриттям від 3 шарів) і потовщеним дном коштує не менше 2000 рублів, ще один недолік – часто вони продаються без кришок.

    Термін служби: залежить від кількості шарів покриття – чим більше шарів, тим довше прослужить посуд. При правильному догляді багатошарова сковорода може прослужити до 25 років, як обіцяють виробники.

    Порада: якщо є можливість, то придбайте посуд з 5-шаровим мармуровим покриттям і дном завтовшки більше 6 мм Періодично змащуйте чисту сковороду маслом, а потім витирайте його серветкою (прожарювати не потрібно).

  • Титанове, алмазне, гранітне покриття – нанокомпозитні покриття, надійні і найдорожчі.
  • Плюси: рівномірний та швидкий нагрів, зносостійкість, не бояться металевих вилок, віночків і лопаток, довговічність, практично не вимагають використання масла, безпечні для здоров’я і максимально наближені до якості чавунного посуду, але при цьому більш легкі.

    Мінуси: не підходять для індукційної плити, коштують значно дорожче всіх інших видів сковорідок.

    Термін служби: до 25 років.

    Порада: Позитивні відгуки мають бренди категорії преміум Swiss Diamond, Woll і Risoli.

  • Є ще один вид покриття, який, мабуть, можна назвати самим безпечним і довговічним, і це, звичайно ж, натуральне «антипригарне покриття з впитавшегося в пори чавунної сковороди олії. Але про це читайте в наступній главі.
  • Огляд матеріалів: чавун, нержавіюча сталь, мідь

  • Чавунна сковорода
  • Плюси: саме цей посуд можна справедливо назвати найкращою в категорії «універсал», адже в ній можна навіть запікати пироги в духовці. В ній виходять найсмачніші страви, саме з чавуну роблять сковороди-гриль для смаження м’яса. Він рівномірно прогрівається і довго остигає. Чавунний посуд не боїться навіть ножів і падінь з висоти, крім того вона абсолютно безпечна для здоров’я і навіть корисна, так як в процесі смаження їжа наповнюється невеликою кількістю заліза. А головна її особливість – це натуральне «антипригарне покриття», яке створюється з-за того, що пориста структура чавуну вбирає масло, тому посудом можна користуватися вічно в прямому сенсі цього слова.

    Мінуси: чавун важкий, вимагає догляду, тобто періодичного прожарювання з сіллю і змазування маслом. Чавунний посуд можна мити в посудомийці і довго зберігати в ній їжу, так як чавун може заіржавіти.

    Термін служби: практично не має терміну придатності.

    Порада: в співвідношенні ціни-якості хорошим вибором стане сковорода від Lodge. Втім, будь-чавунна начиння буде хороша.

  • Сковорода з нержавіючої сталі
  • Плюси: На сковородах з нержавійки без будь-якого антипригарного покриття готують багато професіонали, так як вона максимально зберігає смак і колір інгредієнтів. З нержавіючої сталі також роблять посуд гриль. Вона довговічна, не боїться ножів і виделок, а також миття відразу після смаження їжі. Легка у догляді, якщо правильно нею користуватися.

    Мінуси: до неї потрібно пристосуватися – вчасно перемішувати їжу і гарненько прогрівати масло, інакше страва пристане. А ще на «нержавійці» дуже складно посмажити яйця.

    Порада: довіри заслуговують дорогі бренди Fizzler, De Buyer і Lagostina, з більш доступних – Silampos «Гурман».

  • Мідна сковорода з покриттям з нержавіючої сталі
  • Плюси: дуже гарний зовнішній вигляд, мідний посуд відмінно підходить для приготування блюд, які потребують періодичних змін температури, так мідь швидко остигає і так само швидко нагрівається.

    Мінуси: складність приготування, висока ціна.

    Термін служби: довговічна.

    Порада: Falk, Matfer Bourguet, Mauviel.

    7 головних порад: ціна, бренди, ознаки якості

    Як правильно вибрати сковороду і не розгубитися, стоячи в магазині? Ми підготували 8 головних рекомендацій по вибору сковороди для універсального використання.

  • Якщо ви вирішили вибрати алюмінієвий посуд з антипригарним напиленням, то звертайте увагу на литий алюміній, з потовщеними стінками і дном. Хороші відгуки мають: вже згадані Risoli і Woll, а також менш дорогі Casta і Vari.
  • Діаметр, який вказується виробником, вимірюється по верху посуду, а не по дну. Діаметр 24 см оптимальний для однієї людини, 26 см — сім’ї з 3 чоловік, 28 см – підходить для великих сімей.
  • Яка сковорода краще з двох однотипних моделей? Та, в якої товщі стінки і дно, вага важче, а антипригарних шарів більше.
  • Для запікання в духовці вибирайте посуд зі знімною ручкою або ручкою з металу без пластикових елементів.
  • Для склокерамічної варильної панелі небажаний контакт зі сковорідками з дном з міді або алюмінію, т. к. вони залишають сліди.
  • Для індукційної плити підійде тільки спеціальний посуд, яка позначена особливою маркуванням.
  • Хороша сковорода, як правило, коштує не менше 1500 рублів.
  • (Оцініть матеріал! Вже проголосувало:293 середня оцінка: 4,36 з 5)