Зміст

  • Мікрохвилі – безпечні чи шкідливі?
  • Фактор перший – вартість
  • Фактор другий – об’єм робочої камери
  • Фактор третій – потужність
  • Фактор четвертий – матеріал внутрішнього покриття
  • Фактор п’ятий – тип управління
  • Шостий Фактор і найголовніший — функціонал
  • Ще кілька важливих порад з вибору
  • Чого не можна робити при експлуатації мікрохвильових печей

Реклама

Сьогодні кількість моделей настільки велика, що виникає резонне питання: «Як вибрати мікрохвильову піч і не помилитися?» Давайте розберемося, на що потрібно звернути увагу стоячи в магазині або вибираючи мікрохвильовку в інтернет-магазині.

Мікрохвилі – безпечні чи шкідливі?

Твердження про те, що мікрохвильові печі небезпечні, не відповідають дійсності – її шкоду відчутний лише в тому випадку, якщо ви кожен день протягом 8 годин будете стояти на відстані 5 см від НВЧ-печі. На кожній сучасної моделі є особлива захисна сітка на вікні з внутрішньої сторони, а також і електромагнітна «пастка». НВЧ-випромінювання (сверхвысокочастотное) не зможе проникнути через щільно зачинені дверцята. Так що мінуси мікрохвильовки швидше придумані.

Фактор перший – вартість

Вирішальним чинником у питанні, як вибрати мікрохвильову піч для дому, буде бюджет, що виділяється на покупку. Середня вартість такого пристрою – близько 150 доларів. За цю ціну можна придбати пристрій з широкими можливостями. Чим дорожче піч, тим більше в неї функцій. А ось прості бюджетні моделі підходять тільки для розморожування/розігрівання та приготування простих страв. Вони можуть коштувати 60-80 доларів. Ці моделі найчастіше купують для офісів, щоб розігрівати обіди.

Фактор другий – об’єм робочої камери

Аби зробити свій вибір правильно, потрібно обов’язково врахувати і технічні характеристики мікрохвильовки. Найважливішим параметром тут є внутрішній об’єм камери. Рекомендації тут такі:

  • Якщо технікою буде користуватись одна людина, то обсяг може перебувати в межах 12-14 літрів. Такі печі ще називають «соло»;
  • Для двох членів сім’ї буде достатньо 17-20 л об’єму;
  • Для сім’ї, яка складається з 3-4 чоловік, 20-25 літрів буде достатньо. Мабуть, моделі мікрохвильових печей з таким обсягом можна назвати оптимальним по співвідношенню ціни, функціоналу і місткості;
  • Тим, хто готує часто і багато, варто придбати модель з об’ємом більше 30 літрів, тоді всередину поміститься навіть ціла птах. Ці ж рекомендації справедливі, якщо в сім’ї 5-6 чоловік.
  • Фактор третій – потужність

    Такі характеристики, як потужність мікрохвиль, важливі нітрохи не менше. Плюси потужних печей в тому, що страви в них готуються швидше. Діапазон потужності може коливатися в межах 450-1680 Ват, але при виборі варто орієнтуватися на енергетичні витрати для певного кулінарного процесу:

    • Для підтримання страв в теплому стані досить 100-150 Вт;
    • Для приготування «ніжних» продуктів і повільного розморожування – до 300Вт;
    • Для швидкого розморожування малої кількості продуктів – 400…500Вт;
    • Повільне приготування/розігрів – 550…700Вт;
    • Швидкі приготування/розігрів – від 800 до 900 Вт.

    Варто враховувати, що потужність повинна бути пропорційна обсягу – чим більше внутрішня камера, тим потужніше пристрій.

    І не забувайте, що потужність в процесі приготування різних продуктів варто регулювати (за замовчуванням вона встановлена 100%). Наприклад, для страв з м’яса рекомендують 50-70% потужності, тоді продукт не стане жорстким.

    Фактор четвертий – матеріал внутрішнього покриття

    Плюси перевірених виробників мікрохвильовок в тому, що вони гарантують якість внутрішнього покриття камери. Сьогодні часто випускаються моделі з використанням інноваційних матеріалів, але є кілька основних перевірених покриттів:

  • Термостійка емаль. Практична і легка у догляді, проте не дуже довговічна. Емаль хоч і вважається термостійкої, але не може довго витримувати екстремально високі температури, а тому тривалість служби такої печі складе менше 7 років. Щоб не ускладнювати процес руйнування емалі, її варто мити без абразивних засобів і жорстких щіток, залишають мікроподряпини.
  • Нержавіюча сталь. Цей тип покриття краще попереднього в плані довговічності, адже воно зовсім не втрачає своїх властивостей і міцності із-за нагріву або температурних перепадів. Однак нержавійка швидко покривається товстим нальотом, так що цей тип покриття зажадає ретельного і трудомісткого догляду.
  • Серед нових покриттів варто виділити биокерамику. Вона поєднує в собі всі достоїнства – легко миється, довговічна, міцна і надійна, не покривається жиром. Єдиний недолік – висока ціна, приблизно вдвічі дорожче порівняно з такою ж по функціональності моделі, але з емальованим покриттям. Але і термін експлуатації печі буде відрізнятися в кілька разів.
  • Фактор п’ятий – тип управління

    Звичним і надійним є механічне управління, що передбачає дві обертові рукоятки для регулювання потужності і установки часу.

    А електронне управління являє собою кнопки або сенсори. Сенсорна поверхня легше у догляді, ніж кнопкова, а також вважається більш сучасною.

    Шостий Фактор і найголовніший — функціонал

    Безумовно, технічні характеристики і зовнішній вигляд мають значення, але обійти увагою питання функціоналу неможливо. Перед тим, як робити вибір, потрібно обов’язково вирішити, для чого мікрохвильова піч буде використовуватися вдома – виключно для розігріву або в якості повноцінної гідної альтернативи варильної поверхні або духовки?

    Для початку розберемо, що вміють мікрохвильові печі:

  • Розморожувати продукти. Тут можна вибирати ручний або автоматичний режим.
  • Приготування страв за заданими рецептами. Їжа завантажується в камеру, а вам залишається тільки вибрати рецепт і вказати вагу продукту. Регулювання потужності і часу піч виробляє сама.
  • Можливість програмування власних рецептів. Передбачена тільки в дорогих моделях.
  • Режим конвекції. Печі з конвекційним нагріванням забезпечують рівномірне пропікання продукту. Конвекція, по суті, являє собою режим духовки – а значить, в мікрохвильової печі вийде рум’яна випічка, а в продуктах повністю збережуться корисні речовини. Режим конвекції вважається енерговитратним.
  • Режим гриля дозволяє смажити м’ясо або рибу з рум’яною скоринкою. Гриль може бути кварцовим або стандартним Теновим. Кварцовий працює і економічніше, і швидше. Крім того, він не вимагає спеціального догляду, оскільки прихований в стелі, але рівномірність прожарювання буде гірше. Теновий гриль являє собою спіраль з можливістю регулювання по висоті і куту нахилу – просмаження виходить рівномірної, моделі з таким грилем коштують трохи дешевше, але в них висока енерговитратність.
  • Очищення парою дозволить швидко і якісно «відтерти» внутрішню поверхню від залишків їжі та жиру.
  • Видалення запахів. Передбачає режим «вентиляції», що усуває «аромати» їжі з внутрішньої камери.
  • Також існують моделі з вбудованою хлібопічкою і пароваркою.

    Ще кілька важливих порад з вибору

  • Спосіб установки. Можна придбати вбудовану або окремо стоячу техніку. Вбудована поміщається всередину кухонного гарнітура, дозволяючи економити місце на робочій поверхні, а окремо стоїть зберігає мобільність. При цьому вбудована може виявитися дорожче звичайної.
  • Важливим виявляється і колір. Вибирайте його так, щоб він відповідав відтінку кухонного гарнітура або обробки.
  • Правильно підбирайте додаткові комплектуючі. Наприклад, дуже зручна у використанні багаторівнева підставка для тарілок, з допомогою якої можна розігріти відразу кілька страв, розташовуючи їх один над іншим.
  • До деяких микроволновкам додаються прихватки і пластикові ковпаки для того, щоб жир не бризкався на стінки.
  • Чого не можна робити при експлуатації мікрохвильових печей

    Щоб використання мікрохвильовки було безпечним, не варто порушувати 9 простих заборон:

    • при відкритих дверцятах техніка не включається;
    • без продуктів в камері не використовується;
    • посуд з металу, фарфор з позолотою або посріблені не ставляться в мікрохвильову піч, інакше виникають видимі електричні розряди, небезпечні для техніки;
    • обсмажування в маслі не проводиться – ви не зможете проконтролювати його температуру, а тому великий ризик займання;
    • яйця не варяться і не розігріваються в шкаралупі, оскільки можуть вибухнути;
    • не поміщаються продукти у герметично закритих посудинах – консерви, банки, зав’язані поліетиленові пакети;
    • продукти з природними оболонками (печінка, кукурудза, картопля і так далі) надрізають або наколюють, інакше через лопаються оболонок будуть відбуватися мікро-вибухи;
    • на холодний поворотний столик не розміщуйте розпечені предмети.

    Дивіться також: Чистимо мікрохвильовку без зусиль – 5 перевірених способів.

    (Оцініть матеріал! Вже проголосувало:34 середня оцінка: 4,56 з 5)