Зміст

  • Покроковий рецепт салату Цезар з куркою
  • 8 порад з приготування салату Цезар

Салат Цезар з куркою – це ідеальний салат для приготування вдома. Його рецепт досить простий, основна складність полягає, мабуть, лише у приготуванні соусу. Але якщо все зробити правильно, то навіть у новачка домашній Цезар вийде смачніше ресторанної версії.

  • Строго кажучи, оригінальний салат Цезар готується без курки, креветок або томатів. Хрусткий салат Романо, шовковистий соус з анчоусами, сухарики, підсмажені на оливковій олії, і сир Пармезан – ось і все блюдо. Проте Цезар з куркою настільки полюбився світу, що саме його вважають класичним.

Сьогодні ми розповімо, як приготувати смачний (просто дуже смачний) класичний салат Цезар з куркою по кроках. В кінці статті ви знайдете корисні поради як уникнути помилок, чим можна замінити деякі продукти і як правильно подати салат.

Покроковий рецепт салату Цезар з куркою

Отже, що потрібно для правильного салату Цезар для 6-8 порцій.

Для крутонів (грінок):

  • Оливкова олія — 2 ст. ложки;
  • Білий хліб або батон (краще вчорашній) – приблизно 4-5 скибочок (близько 100 г);
  • Сіль – 1/3 чайної ложки.

Для соусу:

  • Філе анчоусів в маслі – 1 маленька банка (30-50 р рибки);
  • Часник – 2 зубчики;
  • Яєчні жовтки – 3 шт. (краще взяти яйця побільше і головне – максимально свіжі);
  • Діжонська гірчиця — 1 чайна ложка;
  • Свіжовичавлений лимонний сік — 2 столові ложки;
  • Оливкова олія — 2 ст. ложки;
  • Рослинне масло — 1/2 склянки (близько 80 м);
  • Дрібна стружка сиру Пармезан — 2 ст. ложки;
  • Свіжозмелений чорний перець (за смаком).

Для салату:

  • 3 середніх пучка салату Ромен (близько 400-500 г)
  • Сир пармезан, подрібнений овочечисткою – близько 100 р.

Інструменти:

  • Овощечистка;
  • Терка;
  • Віночок або міксер;
  • Блендер (бажано).

Покрокова інструкція (нижче ви знайдете нашу інструкцію, але у відео-форматі):

  • Зробіть крутони. Розігрійте оливкову олію у великій сковороді на середньому вогні до тих пір, поки воно не почне шкварчать. Поки масло нагрівається, хліб поріжте кубиками розміром приблизно 2×2 див. Скоринки хліба можна обрізати, особливо якщо вони занадто товсті і темні. Викладіть кубики на сковороду, посипте їх сіллю і змішайте з маслом. Обсмажте грінки, перевертаючи їх кожну хвилину або близько того, до тих пір, поки вони не стануть золотисто-коричневими з усіх боків. Це займе приблизно 5 хвилин. Далі зніміть сковороду з вогню і залиште грінки до повного охолодження.
  • Зробіть часниково-анчоусне пасту. Анчоуси промокніть паперовою серветкою, щоб прибрати надлишки масла, потім дрібно наріжте. Часник роздушіть в чеснокодавилке (або подрібніть, попередньо роздавивши зубчики ножем). Змішайте часник і анчоуси міксером або блендером (бажано), щоб вийшла однорідна паста.
  • Зробіть соус. Збийте яєчні жовтки в середній мисці до однорідності. Додайте 1 чайну ложку гірчиці і знову збийте суміш. Потім додайте часниково-анчоусне пасту і перемішайте. Далі влийте лимонний сік і знову збийте соус до однорідності.
    • Якщо вас лякають сирі жовтки, яйця можна попередньо потримати в окропі 1 хвилину або зовсім використовувати майонез (3 ст. ложки).
  • Збийте соус з маслами. Влийте соус, оливкова олія, потім збийте його близько 1 хвилини. Далі повільно влийте рослинне масло, не перестаючи орудувати віночком, і продовжуйте збивати соус ще близько 1 хвилини. Далі додайте стружку Пармезану, приправити суміш чорним перцем (за бажанням) і знову збийте.
  • Підготуйте ромейн. Розріжте ромен на шматки в розмірі, зручному для одного укусу. Далі промийте салат під прохолодною проточною водою. Нарешті, розкладіть листя на чистому рушнику (паперовому або бавовняному), щоб висушити.
  • Приготуйте курку улюбленим способом. Як приготувати курку для салату Цезар? Строгих правил тут немає. Куряче філе можна просто відварити, відбити і посмажити, приготувати на грилі – вибирайте будь-який спосіб, який вам подобається. Головне, щоб курка була м’яка, без зайвого масла і жиру. Перед додаванням в салат курку потрібно порізати на невеликі шматочки на один укус, наприклад, 1×3 див.
    • Ми приготували курку для Цезаря наступним чином: спочатку відбили грудки склянкою, поперчили і посолили, потім протягом 1 хвилини обсмажили їх з одного боку на розпеченій сковороді з оливковою олією. Далі зменшили вогонь до середнього, перевернули грудки, закрили сковорідку кришкою і залишили на 10 хвилин. Куряче філе, приготоване таким способом, буде мати апетитну золотисту скоринку і дуже ніжне м’ясо. Те, що потрібно для салату Цезар! Докладніше про цьому рецепті ми писали тут.

  • Змішайте інгредієнти і подавайте салат до столу. Перекладіть Ромен у велику миску, додайте до нього половину приготованого соусу і обережно перемішайте. Далі додайте до салату грінки і знову перемішайте. Нарешті, додайте порізану курочку і трохи слайсів Пармезану + дрібну стружку Пармезану. Негайно подавайте.
  • Наш відео-рецепт:

    8 порад з приготування салату Цезар

    Сирі яєчні жовтки в соусі при необхідності можна замінити

    У класичному соус для салату Цезар має бути багато часнику і сиру Пармезан, трохи анчоусів і чорного перцю. І, звичайно, не обійтися без яєчного жовтка. У класичній версії рецепта використовуються сирі яєчні жовтки, однак якщо ви готуєте салат для дітей, літніх людей або просто не любите сирі яйця, то ви можете:

    • Попередньо потримати яйця в окропі близько 1 хвилини;
    • Використовувати варені жовтки;
    • Використовувати майонез (близько 3-4 столових ложок).

    До речі, соус Цезар на основі майонезу вельми непоганий – він виходить пишним, густим і головне безпечним.

    Анчоуси можна замінити кількою в пряному засолі

    … або Вустерским соусом, так як в ньому вже є анчоуси і, до речі, на думку багатьох знавців саме він повинен бути в рецепті Цезаря. Насправді питання про те, що краще — Вустерський соус або анчоуси або ж їх комбінація — досі залишається відкритим. На наш скромний погляд, саме анчоуси роблять соус Цезар таким «фірмовим».

    Салат Ромен замінювати не бажано, але можна

    Хрусткий Ромен ідеально поєднується з хрусткими грінками і соусом Цезар. Придумати комбінацію краще просто неможливо. Але якщо цього виду салату під рукою не виявилося, то ви можете замінити його салатом Айсберг або пекінською капустою.

    Листя салату краще не рвати руками, а різати ножем

    Незважаючи на поширену думку, що Ромен правильніше рвати руками, ми наполягаємо саме на різанні ножем. Чому? Справа в тому, що порізані листя довше зберігаються свіжими і хрусткими, ніж після ручної обробки. І ще одна порада – листя повинні повністю висохнути, інакше соус покриє їх гірше і салат вийде водянистим.

    Послідовність складання салату важлива

    Послідовність – ще один крок до успіху класичного салату Цезар. Спочатку змішайте Ромен з соусом, а потім додайте грінки і знову перемішайте. Додайте трохи слайсів Пармезану. Пармезан і соус з анчоусами самі по собі дуже солоні, тому пробуйте і приправляйте салат тільки після їх додавання.

    Подавайте салат як можна швидше після приготування

    В ідеалі з’їсти його потрібно протягом 1 години. Зрештою, хрусткий (не зів’яла) Ромен є одним з відмінних ознак правильного салату Цезар.

    Грінки для салату Цезар можна зробити про запас

    Грінки можна наготувати про запас і зберігати в герметичному контейнері при кімнатній температурі до 1 тижня або в морозильній камері до 6 місяців.

    Соус придатний протягом 1 дня

    Залишки соусу можна зберігати в холодильнику протягом 1 дня. Перед подачею його потрібно трохи потримати при кімнатній температурі, а потім збити віночком.

    Подавати салат можна у великій салатниці, а є – на великій тарілці

    Якщо ви робите салат для 2-3 осіб, то салат можна і зовсім зібрати відразу на тарілках.

    Для апетитності салату можна додати помідори черрі

    Додавання томатів – досить грубе відходження від класичного рецепту салату Цезар. З іншого боку, ви завжди можете це зробити, якщо салат вийшов солонуваті або вам просто хочеться додати яскравих фарб страви.

    (Оцініть матеріал! Вже проголосувало:5 середня оцінка: 5,00 з 5)